Warzywa, o których warto pamiętać w codziennej diecie.

Dorastamy ciągle słysząc „zawsze jedz zieleninę”, ale jakie dokładnie jest najzdrowsze warzywo na świecie, które mógłbyś zjeść (i jednocześnie zadowolić swoją mamę)? Nawet jeśli niektóre są nawet lepsze dla twojego ciała niż inne, nie ma wątpliwości, że spożywanie warzyw w dużych ilościach przyniesie ci wiele dobrego. Bądźmy szczerzy – masz wystarczająco dużo różnorodności do wyboru, więc nigdy nie musisz się martwić o znalezienie idealnego warzywa, które z przyjemnością wprowadzisz do swojej diety.
Aby pomóc Ci znaleźć ulubione warzywa, zbadaliśmy najzdrowsze warzywa na świecie (w oparciu o korzyści zdrowotne, statystyki żywieniowe i ogólną niesamowitość) i opracowaliśmy listę najlepszych:
Szparagi.
Szparagi są tak bogate w składniki odżywcze, że będziesz chciał podskoczyć i złapać trochę, gdy tylko usłyszysz o ich zawartości. To warzywo zawiera dużą dawkę witaminy A, witaminy C, witaminy E i witaminy K, a także zawiera kwas foliowy, chrom i błonnik (nie zapominajmy o tym, że zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy!). Ze względu na zawartość glutationu szparagi są jednym z cennych warzyw znanych z kilku rodzajów profilaktyki raka. Jeśli chcesz ugotować szparagi i nadal cieszyć się ich wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi, unikaj gotowania w wodzie. Możesz grillować lub piec szparagi jako szybki i pyszny dodatek do obiadu lub kolacji.
Jarmuż.
Już całkiem dobrze wiadomo, że jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy jeść. Niektórzy ludzie mogą mieć dość całej uwagi mediów, jaką ten warzywko przyciąga, ale należy pamiętać, że to wszystko z bardzo dobrego powodu. Pomyśl o tym – zaledwie 100 gram jarmużu zawiera szalone ilości witaminy C (200% zalecanej dziennej wartości!) I witaminy A (199% dziennej dawki!), Ale także niewielkie ilości wapnia, witaminy B-6, potasu, magnezu , białko i żelazo.
Brokuły
Nic dziwnego, że brokuły to kolejna najlepsza lista, zwłaszcza jeśli chodzi o najzdrowsze warzywa. Pomarańcze być może będą musiały odejść na bok, ponieważ tylko jedna filiżanka posiekanych brokułów zawiera 135% zalecanej dziennej ilości witaminy C. Oprócz tego brokuły zawierają również witaminę A, witaminę B-6, wapń, magnez, potas, błonnik, białko, kwas foliowy i witamina K1. Jego właściwości zwalczające raka, wspomagające zdrowie oczu i przeciwutleniacze, wszystkie zalecały go jako super zdrowe warzywo.
Najnowsze komentarze