Kuchnia brazylijska – charakterystyczne potrawy
Kuchnia brazylijska to prawdziwa mieszanka różnych wpływów: rodowitych Amerykanów oraz kolonizatorów ze Starego Kontynentów. Dieta ludności Brazylii opiera się na mięsie, owocach morza, rybach oraz warzywach i owocach. To niesamowity kulinarny świat, którego warto skosztować!
Podstawowe dania kuchni brazylijskiej
Jednym z najważniejszych dań kuchni brazylijskiej jest feijoada czyli gulasz z różnych rodzajów mięs i podrobów z dużą dawką czarnej fasoli. W różnych regionach Brazylii serwuje się odmienne dodatki, jednak tradycyjnie podawany jest z ryżem oraz lekkimi sałatkami ze świeżych warzyw. Innym daniem regionalnym jest mogueca czyli rzadki gulasz z ryb i owoców morza podawany w głębokim naczyniu. W większości miast brazylijskich znajdziemy również bary, które oferują nielimitowane posiłki po opłaceniu kwoty za wejście: znajdziemy tutaj mnóstwo pieczonego i grillowanego mięsa oraz dziesiątki dodatków. W większych miejscowościach funkcjonuje wiele barów i stoisk z szybkimi przekąskami na słodko, ostro i wytrawnie.
Kuchnia brazylijska – moc przypraw
Z pewnością najważniejszą przyprawą w kuchni brazylijskiej jest farinia. Nie jest to jednak typowa przyprawa, jaką znamy z rodzimej kuchni. Farinia to rodzaj mąki z manioku o dosyć grubej konsystencji, którą posypuje się różne dania: zupy, gulasze, ryby i mięsa. Do doprawiania mięs i gulaszów w trakcie gotowania często wykorzystuje się mieszankę o nazwie bahian, która opiera się na kolorowym pieprzu, kminie rzymskim i oregano. Brazylijczycy chętnie korzystają również z doprawiania dań sokiem z limonki i cytryny oraz popularnymi przyprawami, takimi jak słodka i ostra papryka czy suszone zioła.
Najnowsze komentarze