Ogólna negatywna rola tłuszczów trans dla zdrowia człowieka.

Tłuszcze mają wyjątkowo oddziałujący wpływ na zdrowie człowieka.
Mowa tutaj o tzw, tłuszczach trans. Są to tłuszcze wytwarzane z olejów roślinnych. Co ciekawe są one uznawane za najbardziej szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.

Ogólna zła sława tłuszczów roślinnych

Ich spożywanie w nadmiarze bardzo obciąża organ nazywany trzustką. Trzustka produkuje insulinę, substancje organiczną rozkładająca cukier we krwi będącej w organizmie ludzkim.
Szacuję się i często podaje do wiadomości w środowiskach lekarskich, a także diabetologicznych jako jedna główna przyczyna z wielu czynników: zachorowania na cukrzycę typu II. Ponieważ zaburzają one metaboliczne procesy między komórkami, np w spalaniu i uwalnianiu/ przetwarzaniu glukozy w energię dla komórek.

Wyniki badań też pokazują zagrożenie ze strony tłuszczów nienasyconych mówiących o niekorzystnym ich wpływie m. in.: na płodność kobiety, a także stanowiących zagrożenie dla jej ciąży. Mogących wyrządzić wiele szkód we wczesnych fazach rozwoju płodu oraz matki.
Dodatkowo tłuszcze trans zwiększają ryzyko niepłodności, wystąpienia choroby nowotworowej, ryzyko zawału serca i innych jego chorób, a także zwiększają szanse na zachorowalności na depresje. Równocześnie według opinii wielu lekarzy i jego środowiska tłuszcze trans (przemysłowe) są przyczyną wzrostu we krwi złego cholesterolu ( LDL). Wiadomo jego nadmiar osiada, okładając się na ścianach żył oraz innych naczyń krwionośnych powodując miażdżycę. Z kolei ta uniemożliwia swobodny przepływ krwi przez żyły i tętnice tworząc liczne zatory zagrażające sercu, mózgowi, jak i całemu organizmowi
Przemysłowe tłuszcze przemysłowe obniżają stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL), potęgując bardziej ryzyko rozwoju zwłaszcza choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego.

Może Ci się również spodoba